School: Béal an Átha Móir (roll number 10105)

Béal an Átha Móir, Co. Dhún na nGall
Mícheal Ó Gallchobhair

1. Bhí fear i na chomhnuidhe i mBárr-A-Ghaoith uair amháin ar a dtugtaoi Pádraig O’Braonán. Ba ghnáthach leis a bheith ag deanamh cleibh agus dá ndíol. Tráthnóna amháin d’imthigh sé a bhaint slatach. Tháinig ceo air agus ní rabh sé ábálta an bealach a dheanamh na bhaile. Shuidhe sé síos ar ualach na slatach a bhí bainte aige.
    Chonnaic sé solus i bhfad uaidh agus tharraing sé air. Bhí teach annseo agus chuaidh Pádraig isteach ann. Ní rabh duine ar bith ach sean-bhean agus sean-dhuine istigh ins an teach. Chuir siad failte roimhe Pádraig O’Braonán as Bárr-A-Ghaoth
    Eibhlín Nic Mhathghamhna
    Baile na Finne, Co. Dhún na nGall