Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

caorach duibhe.
    D'orduigh an rí an chaora dhubh a mharbhadh agus chaoin Máire leithe rith an lae ach tháinig an chaora dhubh fhad leithe agus d'iarr uirri ceithre cosa leithse a chur i bpoll agus go dtiocfadh leithse í féin aithbheochadh arís. Mharbhuigh an búistéoir an chaora dhubh ach sciob Máire na cosa agus chuir i bpoll iad.
    Bhí an Domhnach ann lá thar na bhárach agus chuir an bhainrioghan Máire 'na suidhe le spéirthibh an lae agus d'iarr uirri an teach a ghlanadh go maith nó go raibh flaith óg ag teacht a' brath ar a cuid ingean féin.
    D'imthigh an t-iomlán acu fhad leis an spóirt agus fágadh Máire bhocht sa bhaile ag obair. Isteach leis an chaoirigh dhuibh agus d'iarr uirri an t-éadach a bhaint amach as a cluais agus a chasadh thart uirri agus ní luaithe déanta é nó thuit na bratógaí dí agus bhí culaith gheal shíoda uirri agus bróga geala shróil.
    " Teann ort anois fhad le na
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes