Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an t-uisge uirri ach caidé bhí aici ach súil draoidheachta cúl a cinn. Dhruid an dá shúil tosaigh ach d'fhan an ceann cúil fosgailte. Thug siad iarraidh 'na dhruid le clábar ach buail sé orra.
    Ag pilleadh abhaile dóibh chuir an bháinrioghan an cheist " Caidé an rud is iongantaighe a chonnaic tú indiú?. Thoisigh Sighle gur innis si ó bhun go barr fan chaoirigh dhuibh agus an féasta.
    Chuaidh sí glan díreach fhad leis an rígh agus d'iarr air an chaora dhubh a mharbhadh. "Dhéanfaidh mé lom dearg na fírinne leat", arsa an rí " ní mhairbhfidh mé an chaora dhubh cionnas nach liom féin í ach mairbhfidh mé caora ar bith eile duit."
    D'imthigh an bhainrioghan annsin fhad le Cailleach na gCearc.Chomhairligh sise do'n bhainrioghan coilleach og a mharbhadh agus bolgam de'n fhuil a chongbhail ina béal agus é a chathamh amach ag cosaibh an ríogh. Rinne sí amhlaidh agus shaoil an rí go raibh a seal tugtha. D'innis sí dó nach raibh ach leaghas amháin le déanamh uirri ach giota feola na
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Rois Ní Bhraonáin