School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

ach leath an ama ní raibh sé cinnte cá raibh sé nó níor léar dó dadaí thar poll mónadh.
    'Sa deireadh siar thall tháinig sé ar a bhaile ach ní raibh solus ann nó trup ar bith. Chuimhnigh sé ar shean dóigh a bhíodh aca leis an doras a fhosgladh, méar a chur isteach ar pholl agus an lasta a thogbhail. Rinne se seo agus isteach leis.
    An chéad uair níor léar dó faic ach tháinig bladhaire ar an choigilt agus tchídh sé a bhean 'na luighe ar an leabaidh agus fear ag na taoibh.
    Tháinig rabhart feirge air ag smaointiú ar comh fealltach agus bhí sí nach bhfanfadh le sgéal féin 'fhágáil go raibh sé marbh sula bposfadh sí arís.
    Ach nuair a bhi sé go díreach 'g dul a thachtadh na mná smaointigh sé ar an tríomhadh comhairle " nuair a thig fearg ort líon píopa gus caith go ndeanaidh tú luaith de." Dhearg sé an píopa ach sul a raibh an subhailce leath chaite mhusgail an bhean agus sgreach leis an fhear óg " Ó, a mhic, amharc ar d'athair." Cé
    AT0910B: The Servant's Good Counsels