Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    níor fágadh tom no luibh dí nár dóigheadh, níor bhfiú an bheirt a raibh ag caint leisean tamall roimhe sin.
    Shiubhail sé leis ach d'eirigh se comh mall sin go dteachaidh sé fhad leis an chéad solas a chonnaic sé.D'iarr sé lóisdín go maidin agus fuair. D'fhág sé a bheart uadh agus shuidh síos. Ní raibh le feiceal ach seanduine agus bean óg. Thoisigh an seanduine a chur a thuairisce agus fhad 's a bhí sé ag innse fa na thaoibh féin chonnaic sé an bhean óg ag an doras ag cainnt le fear eile agus chualaidh sé an fear ag rádh. " Mairbhfidh muid anocht é." Char raibh fhios aige ciaca é féin nó an seanduine a raibh an chainnt fa dtaoibh de ach smaointigh sé ar an darna comhairle. Go mbeadh sé cinnte chuir sé ceist ar an tseanduine " an ingean duit an bhean óg?"
    " Chan eadh, maise, ach mo bhean. Tá muid pósta mí." Comh luath agus chualaidh sé sin bheir sé ar a bheart agus as go bráth as. Shiubhail sé leis
    AT0910B: The Servant's Good Counsels