School: An Sealgán (roll number 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

sí ar an bhomaite an cailleach is gnaithe a thiocadh feiceal.
    Rinne sise achan seort mar hiarradh uirri agus comh luath agus bhlas an cailín eile an samhaidh d'imthigh a hóige agus a doigheamhlacht agus bhí sí 'na cailligh comh miofur agus a thiocfadh leat feiceáil. Chuaidh sí fhad le tobar agus d'amharc ar a sgáile ann agus leig sí trí sgairte bróin ach bhruith sí na cearca agus shuidh ag na dtaoibh.
    Bhi mac a' riogh ag seilg agus mhothuigh sé an boladh agus chuaidh fhad leis an phota agus shuidh ag an chéad chailín gur stad an bhruith. Mhothuigh sé boladh na feola annsin agus d'imthigh fhad leis.
    Tcídh sé an sean chailleachbhearnach 'na suidhe taobh leis agus chuir sí oiread samhnais air gur thionntaigh se a chúl leithe agus d'imthigh.
    Sgairt an chailleach 'na diaidh focla atá againn go dtí'n lá indiu--
    Rois Ní Bhraonáin