Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seisean fear dó fein arís agus d'innis di an chéad uair eile a d'iarrfadh siad an fáinne tabhairt orra teach beag a dhéanamh agus í féin suidhe ag taoibh amháin de'n teinidh agus iadsan ar an taoibh eile. Annsin an fáinne a sháthú anonn ag fear aca ach leigint de tuitim sa teinidh.
    Rinne ingean an ríogh iomlán seo agus nuair a thuit an fáinne isteach sa teinidh rinneadh gráin eorna de. Rinne siadsan dhá éan díobh féin agus thoisigh 'piocadh an ghráin. Nuair a fuair seisean crom iad rinne sé madadh ruadh do féin agus cionnas nach raibh siad ag amharc air dá dhéanamh ní raibh fhios aca caidé'n cosamhlacht a bhí air. Rinne siad dhá ghé dóibh féin agus d'ith an madadh ruadh an dá ghé.
    Pósadh é féin agus ingean an ríogh agus chá raibh anas nó ocras ar an athair nó an mháthair ó sin amach.
    Ó Seán Mac Gloinn (R.I.P.) Loch Eirig.
    R Ní B