Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    tú comh dána is fearr leigint duit. Ach tabhair leat an chloch bheag seo agus má ghnidh siad magadh nó gáire caith ag do chosaibh í agus dhéanfaidh an chloch an chuid eile.
    Bhí go maith agus ní raibh go holc. Chuaidh Séamus isteach i siopa mór éadaigh. Bhí suas le duisin buachaillí freastala ach nuair a d'iarr Séamus ádhbhar a' chulaith ní raibh ann ach é nár phléasg siad leis na gáiribh. Níor bhog a'n duine le freastal a dhéanamh air. Chaith Séamus an chloch isteach ag na chosaibh agus d'éirigh an teine mhór i mbomaite. Sin an áit a raibh an tamhachaisg!, duine ag rith isteach, duine ag rith amach go dtí sa deireadh tháinig fear a tsiopa é féin. Ní raibh ann ach go bhfuair sé Séamus fríd an toit agus na bladhairibh. D'iarr sé ar Shéamus an teine a mhúchú agus go dtabharfadh sé rud ar bith ar an domhan dó.
    Thóg Séamus an chloch agus mar bhuailfeá do dhá bhois ar a chéile múchadh an teine agus d'imthigh an toit as amharc. Nuair a d'amharc siad thart ar an tsiopa ní raibh mórán dochair uilig déanta. 'Sé d'iarr Séamus ádhbhar culaith de éadach leathair Spáinneach
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Rois Ní Bhraonáin