Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    D'fhág agus d'imigh leis un na phríosúin. Leig an fear isteach é agus é sásta go maith gur phill sé. Ins an am seo is indiaidh a dó dhéag a chrochtaí na príosúnaigh. Bhí na siaghdiúiri ar a mbealach chun a chrochta nuair a tháinig an seanduine suas leo agus é ag baint splanncacha teineadh as na clochaibh agus tharraing a shréin agus d'iarr orra pilleadh leisean nó go raibh an fear ceannan céadna indiaidh ceithre chéad punnt a thabhairt leis agus fhad agus bhí seisean a fághail a bheithigh réidh gur imthigh sé.
    "Amaidigh!" arsa an t-oifigeach," ar ndóigh tá sinne ag dul anois leis an fhear a chrochadh agus caidé mar thiocfadh leis a bheith agatsa." Mhionnaigh an seanduine agus stróc sé a chuid gruaige ag rádh go n-imtheochadh an gadaidhe orra. Ach d'iarr an t-oifigeach air teacht leo agus mara raibh an fear 'sa' phríosún go gcuirfeadh sé amach an méid saighdiúr a bhí faoi agus go gcrochfadh sé fear a phríosúin ina áit. Ach má tá sé
    Rois Ní Bhraonáin
    Proinnseas Ua Braonáin