Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    stoca óir faoi cheann achan duine aca. Thug mé féin trí fhóide mónadh amach ar na cruachaibh agus chuir faoina gcinn iad agus thug liom na trí stocaí óir. Rinne bean amháin gadhar dithe féin agus rinne bean eile cú díthe féin agus rinne bean eile gáraidh díthe féin. Bhí mise a'teacht isteach i gceann coilleadh,rinne bean tuagh di féin, rinne bean eile shá ( seá) di féin agus rinne bean eile fear di féin. Bhí an crann leagtha ach buille amháin, bhí an buille féin tugtha nuair a sgairt coileach ag bun an chrainn. B'éigin do na caileachaibh bogadh leobhtha. Nach raibh sin níos comhgharaighe nó ceithre bhomaiti do'n bhás?" " Bhí', arsa an rí agus thug sé pardún do'n darna mac.
    " Ach", arsa seisean, " is beag an sgéal a dhéanfas gnoithe an mhic is óige, nó sé is fearr liom". "Chonbhuigh mé an sgéal is fearr dósan", arsa Rógaire an Bhearaid Dhuibh, nó 'sé is fearr liomsa fosda.
    Thoisigh sé. ' Chuaidh mé
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures