Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an chaisleáin, toban uisge le d'thaoibh agus sopóg cruithneachta ar an taoibh eile, agus daréir mar sheideochas an ghaoth gráinín do'n chruithneacht a chur isteach san uisge, an dá chuid a ithe le chéile.
    Suas leis an bhainrioghan ar an tsimléar agus d'imigh siadsan.
    Nuair a bhí siad fá shiubhal lae ó'n áit a raibh an stail ghorm chuaidh siad isteach i dteach agus d'iarr lóistín go maidin agus fuair. Dubhairt fear a toighe gur bhréagh an triúr gaisgiach iad an raibh dochar fiafruigh cá raibh siad ag dul.
    Dubhairt siad go raibh siad ag dul a ghoid an stail dhubh a bhí ag Rígh Dubh an Ghleanna. Bhí clúmhdú clog ar an stail agus comh luath agus chuirfeadh duine ar bith lámh air go gcraithfeadh sé é fein;thógfadh sin oiread calláin agus go mbeadh Rí Dubh an Ghleanna agus a chuid fear uilig amuigh i bpreabadh na súl.
    Dubhairt Rógaire an Bhearaid Dhuibh go raibh sé beo ar rud ar bith
    AT0953: The Old Robber Relates Three Adventures