Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an síogaidhe air ag Taoibh an Locha agus bheir an Baoghlach greim láimhe air agus thug buidheachas mor dó,nó go raibh an-gaisgiacht déanta aige. D'iarr ar an síogaidhe innse dó scéal an troda nó go maith go b'fhiú a chloinnstean ach sé dubhairt an síogaidhe "Ní dhéanfaidh a'n duine aca siúd creach go deo."
    Ansin dubhairt a' Baoghlach "Fanochaidh tú agam go deo". " Fanochaidh, go ndéanfaidh tu leithcheal orm", arsa an síogaidhe.
    D'imigh siad leo go dtáinig siad fhad le teach beag. Tháinig bean a toighe amach le gugán bláiche.Bhí ba na mná seo 'sa tiomaint a d'imigh leis an chreach agus bhí siad indiaidh theacht 'na bhaile arais agus smaoitigh sí gur seo an bunadh a cheap iad.Shín sí an gugán chuig an Bhaoghlach nó níor shamhail sí gurb é an créatúr beag ar an stail a rinne dadaidh.D'ól an Baoghlach an bainne uilig agus nuair a bhí an braon deireanach ólta aige dubhairt an síogaidhe gur luath a rinne sé an leithcheal agus d'fhág slán aige agus
    Rois Ní Bhraonáin
    Proinnseas Ua Braonáin