Scoil: An Sealgán (uimhir rolla 6781)

An Sealgán Beag, Co. Dhún na nGall
Rois Ní Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seisean ina sheasamh agus d'iarr ar na Fianna teannadh orthu síos ar ais agus achan chorp dena Lochlannaigh a "chur faoi chlár". Sé sin clár a chur faoi agus clár a chur os cionn achan chorp agus é a chur faoin talamh.Sin rud nach ndearnadh araimh go dtí sin le corp ar bith agus sin mar a tháinig na focla atá againn go fóill fá dhuine marbh- go bhfuil sé " faoi chlár".
    Deirtear linn gurb é sin an troid a ba mhillteanaigh a rinneadh ariamh in Éirinn agus nuair a bhí na clocha ag éirí gann
    " nár fágadh oitreach each nó buailtreach ba nár réabadh ins na spéirthibh". Bhí an talamh uilig lán dena cnapáin bheaga as na cuirpibh agus nuair a tháinig arais a fhad le Ard an Fheannaigh dúirt gur beag a shíl sé go mbeadh sé le rá le Gall nó Gael gur bhuail seisean buille feille agus go mbeadh sé le caitheamh suas ag na Lochlannaigh go deo leo gur troid feille sin agus nach mbainfeadh siad an darna lá úsáide as Ard an Fheannaigh, gur dún Lochlannaigh
    Rois Ní Bhraonáin
    Máire Bean Ua Bhraonáin