Scoil: Doobin (uimhir rolla 16383)

Dúbinn, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Fhloinn

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    acht bhí buaidh amháin ar an Fearghamhain rud ar bith a chrosfaidh air chaithfeadh sé sin a dheanamh. Tá fios agat anois arsa an Fearghamhain go gcaithfidh mé a dúl no sin an bhuaidh a fagadh orm. Bhí trí mhadad aige agus tug sé na trí mhadadh leis. Sé an t-ainm a bhí ar na trí madaidh an Gluinseach, an Ghrafach agus an Mharach. Nuair a thainig sé fhad le Mullach na Muice fuair sé nead na muice agus na rudai óga innsi. Marbh sé uilig iad le na chlaidheamh. Nuair a thainig an sean-cheann fad leis an nid agus fuair sí na rudaí oga marbh chuir sí a bholadh agus fuair sí fad ag Srat Gluinsigh. Gaoil sé a Gluinseach leiti acht fuair sí greim air agus marbh sí é. Nuair a chuaidh sé fad leis an Ghrathadh bhí an muc fad leis agus sgaoil sé an Ghrafach
    Brighid Ní Dhochartaigh