Scoil: Doobin (uimhir rolla 16383)

Dúbinn, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Fhloinn

1. An Caora Dhubh.
    Bhí rí agus bain ríoghan ann uair amháin agus bhí seisean pósta dhá uair. Bhí ingean amháin aige leis an chead mhnaoi agus triúr ningheanach aige leis an dara bean. Bhí an chead ghiorsach an-scéimheamhail acht ní rabh an triúr eile comh dóigheamhail sin. Da bhrigh sin bhí droch meas ag an leas mháthair ar an cailin seo. Badh ghnáthach leis an Rí mórán caorach a bheith aige agus in a measg seo bhí caora dhubh. Bhí draoidheacht ag an chaora dhubh seo agus bhí sí ábalta labhairt. Bhí ag an chailin seo le dhul na chnuic achan mhaidin agus na caoirigh a choimeadh go dtí an tráthnóna ba é an biadh ba ghnáthach leis