Scoil: Éadan Anfaidh (uimhir rolla 10166)

An tÉadan Anfach, Co. Dhún na nGall
Gráinne Ní Éagrain

1. Mar Rinneadh Rí de Fhionn Mac Cúmhail
    Bhí sin ann ibhfad oshoin agus ibhfad oshoin fhéin é. Bhí dhá Rí in Éirinn darbh' ainm dóibhthe O Bhrian agus Cúmhail. Bhí an bheirt aca amuigh ar a chéile go millteanach ach caidé rinne ach deirbhshiúir de Bhrian tuitim i ngrádh le Cúmhail agus pósadh an bheirt i gan fhios.
    Bhí go maith 'sní rabh go holc go rabh mac ag bean Chúmhail. D'fholluigh an mhathair an leanbh go dteachaidh sé a shiubhal agus annsin ní bhéadh sí i neinimh é fhollach níos fuide. Chuir sí lorg ar chearpantóir i gan fhios, thug amach na coilleadh é agus thaisbean crann mór de.
    "Geárr," ars sise, "mac-a-samhailt tíghe amach as ceap an chrainn sin
    Gráinne Ní Éagrain