Scoil: Éadan Anfaidh (uimhir rolla 10166)

An tÉadan Anfach, Co. Dhún na nGall
Gráinne Ní Éagrain

1. Roibín Gabha Dubh
    Réamh-rádh: Mar a gceadna.
    An Sgéal.
    Bhí sin ann i bhfad osoin agus ibhfad oshoin fhéin é. Bhí gabha 'na chómhnuidhe thíos i mBárr-a'-Ghaoth darbh' ainm dó Roibín Gabha Dubh. Bhí a bhean marbh le fada; ní rabh teaghlach ar bith aige agus ní rabh a'n nduine fa'n teach aige ach dhá shean chailleach - mathair s'aige fhéin agus mathair a mhná.
    Tráthnóna amháin nuair a bhí sé ag fágail an cheárdcha tcí sé chuige aniar ó Dhroichead na Dochra gasúr glas ag marcaidheacht ar chliobóig ruaidh. Sheas Roibín go dtainic an marcach fhad leis. Bheannuigh an Gasur Glas do Roibín agus bheannuigh Roibín dó. "Maise," ars an Gasúr Glas, "a Roibín, bhéidhinn an-
    AT0753: Christ and the Smith
    Gráinne Ní Éagrain