Scoil: Druim na Croise (uimhir rolla 10672)

Droim na Croise, Co. Dhún na nGall
Alasdar Mac Daidhir

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cionnas gur tugadh fa deara (?) go rabh na daoine ag cogarnaigh (?) agus ag deánamh cleamhnas. Tugadh Domhnach na Smut ar an cead Domhnach de'n Corgas. Bhí na daoine ag deanamh amach go rabh smutaí ar na cailíní óga nach dtiocfadh leobhtha bhéith pósta roimhe an Chorgas.
  2. I bhfad oshoin ní rabh tighthe pobaile ar leith aca agus b'éigean an t-Aifreann a rádh amuigh ins na paircainnaibh agus ins na sléibhtibh. Badh é sin an t-am a rabh na Dlíghthe Pianaidheachta ins an tír. Tá cuid de na h-áiteacha seo le féiceal go fóill.
    Tá ceann síos ag teach Eamoinn Uí Bhaoghall agus tá ceann eile ag an Roilig. Bhí Aifreann raidhte ins na h-áiteacha seo ach níor cualaidh