Scoil: Lochmuice (uimhir rolla 16556)

Loch Muc, Co. Dhún na nGall
Áine M. Ní Fhuathaigh

1. Scéal

Bhí fear ann fad ó shoin dárbh ainm do Páid.

Bhí fear ann fad ó shoin dárbh ainm do Páid. Rinne sé rud éiginteacht as bealach an bheirt fhear eile. Thug siad leo é le caitheamh síos le bruach. Chuir siad isteach i mála é agus ar shiubhal leo. Bhí siad ag éirghe tuirseach gha-iomchar d'fhág siad síos é ar thaoibh an bhealaigh agus ar shiubhal leo isteach go teach tábhairne fá choinne deoch.
    Nuair a bhí siad istigh tháinig fear thart agus eallach leis. Thoisigh an fear a bhí sa mhála a sgairtigh, "Ó o na mianra damhsa nach mianra damhsa" ar seisean. "Caidé a fuair tú?" arsa an fear eile. "Tá mé ag dul go Flaithis," ar seisean. "O" fear an eallaigh " tabhairfidh mise na heallaigh duit agus leig damhsa a gabhail an t-am seo." Maith go leor ar seisean. Thug sé do na h-eallaigh agus isteach sa mhála leis féin. Chaith siad síos é, nuair a bhí siad ag teacht arais chonnaic siad Páid agus sgaifte eallaigh aige . D'fhiafruigh siad do ca bhfuair sé iad dubhairt seisean go bhfuair siad ins na Flaitheas iad. Shíl siadsan gur chaith siad síos leis an bhruic é. "Caith síos sinne go bhfuigheadh sinn cuid aca fósta. Chaith sé síos duine aca agus leig sé scread. "Caidé dubhairt sé?" arsan fear eile. "Ní rabh a leithead ariamh ar lá aonaigh Foghmhair.
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant
    Siubhain Ní Thiomanaidhe