Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ní tug mé liom agus ní thabharfaidh mé uaim, Cailleach na nDorn ní raibh aici anois acht Fuarughadh ins an chroiceann a théidh sí ann. nó cá raibh dí ghabháil i ndearbhaidh lainne leis an triúr a d’áirtigh leo a cuid gleásaí, bhí an baile socair anois go dtáinig an Foghmhair. Annsin d’éirigh acrann úr nuadh, Fir na h-áite bhain siad agus shábháil siad arbhar na gCailleach a’s rinne cruach amháin de mar ba ghnáth leo dheánamh, Fá rann na cruiche a d’éirigh an scannsáil. Chuadhthas chuig saoi, agus draoi, agus dall, acht charbh Fhéidir an rud a bhí ann a shocrughadh go dteachta chuig Ó Domhnaill é Féin “Rannaigidh an chruach i dturdáin ar an cheathrar” arsa Ó Domhnaill.
    Rinneadh amlaidh, acht caidé bhí ann acht turdán de bharraidheacht. Chuadhthas chuig Ó Dhomhnaill aríst “Rannaigidh an turdán i stucaí ar an cheathrar arsa Ó Domhnaill. Rinneadh sin acht caidé bhí ann acht stuca de bharraidheacht Chuadhthas chuig Ó Domhnaill aríst. “Rannaigidh an stuca i sopóga ar an cheathrar” arsa Rí Thír Chonaill. Rinneadh amhlaidh, acht cáide bhí ann acht sopóg de bharraidheacht “Is liomsa an phunnann sin,” arsa Píonaim Putraim “ní le ceachtar agaibh i mur’ libh mise,” arsa Cailleach
    Máighread Máire Ní Bhraonáin
    Prionnsias Ó Braonáin