Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    eolaighe í ná bean ar bith eile ar an bhaile. Mar sin de b’eígin dí a h-agaidh a thabhairt ar a cró féin agus gan í dadaidh amháin ní bha chríonna ná nuair a chuaidh sí amach acht cia casadh uirthi i mbéal na séibe acht Píonaim Putraim “Tabhair damh mias mhine agus gogán bainne go tráthnóna i mbárach” arsa Píonam Putraim agus mur’ dtughadh. “Níl fhuil min no bainne i mo seilbh”, arsa Cailleach an Ránaim. “Agus dá mbíodh féin-“
    Bhí an neimh ins an fheoil ag an dá cailligh sin d’á eile ní ba mó. Ag sníomhadh a chaitheadh Cailleach na nDor nac an mhór-cuid d’á h-am agus ní cuireadh duine ar bith aice nó uaithi, nó bí eagla a gcroicenn ar iomlán díreach de bhunadh an bhaile roimpi. Oidhche amháin tamaill ‘na dhiaidh seo mhotuigh bean na ndorn trostáil thrid an cró. D’eirigh sí tionntuigh beo ar an teinidh, a’s d’amarc thart. Bhí an túirne beag i lár an urláir i n-aít a beith ins an choirnéal, acht bhí an t-eitéan, an choigeol a’s an siostail ar iarraidh “A mhaide póta” arsa Cailleach na nDorn “cá bhfuil m’ eitéan “Tá sé i gnó Phíonaim Pánam” arsa
    Máighread Máire Ní Bhraonáin
    Prionnsias Ó Braonáin