Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an Ránaim amach go mbligheadh sí an bhó abhí ins an bhuailidh acht cha rabh striog bainne ag an bhuin. “A bhó ca dteachaidh an bainne uait” ars’ an cailleach. “Ní cluinfidh tú sin go ndeánaidh tú an cinéal céadna ormsa a rinne tú ar an bhuin bhó-toighe aréir, nó tá leath-cheal malluighthe” ars’ an bhó.
    “Cia bhligh thú ?” ars an chailleach.
    “Ní chluinfidh tú sin go ndeánaidh tú an cineál céadna ormsa. a rinne tú ar an bhuin bhó-toighe aréir, nó tá an leith-cheal malluighthe,” ars’ an bhó. Choimhnigh Cailleach an Ránaim anois go dteárn” sí án leath-cheal, D’imthigh sí. Fuair sopóg arbha a’s thug do’n bhuin bhuaileadh. D’innis an bhó dí annsin nár aithin sí an bhean a bhligh í leis an dorchadas acht go bhfachtas dí go raibh trí Fhaithne ar mhéara a láimhe clí. Dar leis an cailligh go bfuigh eadh sise amach cá raibh bean na dtrí bFaithní. Cruinnigh sí luibheanna, rinne ceiridhín, shiubhai an baile, a’s scairt ag ‘ac aon doras go raibh leigheas aichi do Fhaithní a’s do rosaideacha. Acht cá raibh foich de gar ann. Dubh rad léithí narbh
    Máighread Máire Ní Bhraonáin
    Prionnsias Ó Braonáin