Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    luatha. Nuair atá an té ólta aca bheir siad leobhtha dhá bharra roth sleaghan agus sluaisca. An fear atá ag dul a baint téideann sé I gcionn a shleaghain téideann fear eile sa pholl agus an fear eile ag tiomaint. Bheirtear an “sleaghantar” ar an fear atá I gcionn a shleaghain beirtear “fear a phoill” ar an fear atá sa pholl agus an “tiomanaidhe” ar an fear atá ag tiomaint. Nuair atá giota don fód barr bainte aca pilleann siad ar an darna fód nuair ata sé sin bainte aca baineann siad an fód iochtar. Curtar an fód sin ar a bhruach an fear a bhí ag tiomaint bheir sé leis an sluasead agus seabeann sé an fód iochtar ar an bhruacha Nuair a thig am dinnearra téidheain siad cuig an dinnearr agus caitheann siad uair ag na ndinnearr. Téidheann siad amach annsin agus an fear.