Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí an mhuc ag teacht comgrach aige arís scoil sé Grafach inntí acht marbaigh an mhcué agus tugadh an Grafaidh ar an n-ait o shoin. Bhí an mhuc ins na sála ag feardhomhain ar ais. Béigean do an cú deirneach a bhí aige a scoileadh inntí sé an t-ainm a bhí ar an cú Marach acht mharbaigh an muc é agus tugadh Mín Marach ar an n-áit sin o shoin
    Bealach Na Gcreach
    Sé an t-adhbhar gur tugadh Bealach Na Gcreach ar an bhealach seo i bhfad ó shoin nuair a bhí na Ó’Domhnaill go láidir i nDún Na Ghall ba gnáth leobtha dul síos na lagain agus creachann móra a dheanamh ar na Sasanaig. Ba gnáth leobhtha morán eallaigh a thabhairt leobhtha. Nuair a béad siad ag imteacht arís go Dún Na Gall indiadh creachanna móra a dheanamh seo an bealach ar gnáth leobhtha a gabhal agus sin an t-adhbhar gur tugadh Bealach Na Gcreach air o shoin.
    Carraig Na Gaoithe
    Seo an poinnte as oirde ar an n-Éachla. Sé an t-adhbar gur tugadh Carraig Na Gaoithe air tá