Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

Ar an leathanach seo

1. Am amhain bhí sean-duine beag ina chomhnuidhe shíos í Srath iseal agus oidhche amhan bhí sé amuigh ag airneal agus mothuigh sé cainnte beag thuis ins an choill chuaidh sé isteach agus lós sé coineal. Thanaigh sé amach agus chonnaic sé beaicach beag capall ag ithe feir, capall beag bán a bhí ann. Sa deireadh chuaidh an coineal ús. Chuaidh sé isteach araís agus los sé an coineal, agus sé am dó an cloga an tam seo. Nuair a chuaidh sé amach, bhí an, teinidh acha, sghan-reigh sé annsim bhí fhiós aige gur daoine beaga a bhí ann. Cuaidh sé isteach cun tighe agus chonnaic sé paíste beag cumh mór le da ordoig ina suidhe sa chlúdaigh agus é ag gáraidhe leis.
    Labhar an sean-duine leis an pháiste agus d'imiugh an páiste beag. Chuaid an fear amach na dhiaidh agus lean é síos faoi an talamh agus nuair a bhí sé giota síos ins an pholl fuair sé greim air an fear beag. Thug an fear beag síos é go dtí an áit a bhí dá leipriachan ag deanamh ag deanamh bróg, agus casús óir ag duine