Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní rabh an gasur cleachtaidh ar an bealach agus baidheadh é san abhainn. Bhí an oidhce ag teacht agus ní rabh aon dhuide ag teacht leisean mónadh. Sgán roigh bean an toigh agus thoisigh an cúrtadh agus sa deiread fuaras baidte san abhainn é. Bhí an bean an buadhrach agus ní thiocfadh ciall a cuir inntí. Chaoin sí ag an uaigh agus bhí an Sagart Paroiste leithe. Ní rabh gár a bheith ag cainnt leithe. Ar feadh seachtainne bhí sian uaigneach. An lá seo tháinig an sagart fad leithe agus dinnis se deithe go rabh dearbhar aige agus diarr sé uirtí é a phósodh. Posadh an beirt aca agus thug sí much a rabh aicí don sagart mar phriontunas act diarr sí air teacht san oidhche agus é a bhaint amach as an cno annsin.
    Oidhche Dia Sathrann thinig an fear ‘s aicí féin agus b’ an doras droidte agus codlaidh sé san cnó an oidhche seo. I lár na hoidhche tháinig lucht an t-sagart fa coinne ‘n muc agus nuair foscaladh an doras deirig an fear agus shíl siadsan gurbé an fear a baidhead a bhí ann agus rath siad an meid a bhí ina croicean. Dinnis siad an sgéal don sagart agus tháinig sé fhad leis an cno, tug sé leis a cuid buacaillí. Foscladh an doras arais agus déirig séisean, sganraig siadsan agus thaisigh a’ racaidh. Thoisigh an sagart a’ leadhbh. O arsa fear ní leadhbh ar bith ann. Níl iongantas cé tá
    AT1792A: The Priest's Pig
    Bríghid Ní dhómhnaill