Scoil: An Ghrafaidh (Graffy) (uimhir rolla 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a bhaile, agus chnaoth trí h-uaire an sreán ag rath achan uair acha má dhíol mé mó ghearrain nar dhíol mé mó shreán agus thainig a mac chuige ag subhal. A atháir a deir sé níor dh’iarr tú leat go leor orm, no cá bith a d’iarrfa orm geobhtha é. mBharrach an lá deirneach agus d’iarr go leor orm-sa mbharrach. Nuair á éirigheochas tú ar maidin bé mise mo ghearráin deas gorm sa stábla agus túg chun aonaigh mé, bhí in maith go leor D’éirigh d’on Ríogh ar maidín, bhí an gearráin deas gorm sastábla a leithead na bfachaidh sé ariamh. D’imthigh leo annsin chun aonaigh, agus dhíol sé an ghearráin ar dhá mhíle phunta, acht cá de muir dhíol ní smaoithuigh sé ar an t-shreán a bhaint do a ceann go dtí go rabh sé amuigh ag ceann a bhaile, agus dá mbéidh sé annsin o shoin ní tiocfadh a mhac chuige. Agus b’eigin do a phillead go brónach a bhaile.
    Ba é an fear beag ribeach ruadh an ceanneochar, agus h-innios go b’eigin do a irreadh airgead a dhíol ar a shoin, conbhuigh sé ag obair é gur thontaigh sé isteach in-a shean ghearráin bhán.
    Lá amhain bhí sé amuigh ag ithe féir agus bhí a dhrein scoilte uilig agus bhí an lá an té agus bhí an dá mhac deag eile Ríogh ag iompar uisge d’on fear beag ribeach ruadh an lá seo. Dubhairt an sean gearráin bhán leobhtha go mbéidh sé an buidheach díobhtha, da gchaitheadh achan duine
    Séamus 'ac a Luain
    An Beangán Buí, Co. Dhún na nGall