School: An Ghrafaidh (Graffy) (roll number 10130)

An Ghrafaidh, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ua Braonáin

1. (continued from previous page)
    agus féasóg mhór. Fuair sé buideal mhór uisge beatha. An oidhche sin luigh Séaghan taobh amuigh dé’n stábla ag taobh crainn. I bhfad ar shiubhal san oidhche, bhog sé an crann agus thoisigh an chrann a siosarnuigh. Mhothuigh na fir é, agus thainig sé comh fada leis Chonnaic sé an bhuideal agus thug sé leis é. D’ól sé féin agus an fear eile an t-uisge beatha agus thuit an codladh ortha. Annsin thug Seaghan na caiple amach as an stábla agus ghlás sé an doras ‘na dhiaidh. Chuaidh sé suas chuig an mhaighistear. “Anois” ars an mhaighistear, Dheanfaidh mise do dhuine saidhbhir duit anois. Beirfidh mé neart airgead duit agus ní bheidh tú bocht go deo.
    Dómhnall Ua Ludhóg
    Séamus Ua Ludhóg