Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

1. (gan teideal) (ar lean)

Bí tíghearna na chomhnuidhe i nDún na nGall fad o shoin agus ní gníodh sé dadaích ach ar shuibhal leis ag seilig...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    faoi'n teach nó an lá a ba mhó an tuille go rachadh a athair agus a mháthair trasna ann agus go dtéidheadh na lacha anonn agus anall ag snámh ann.D'imthigh se síos ansin agus thug iarraidh gabhail trasna agus fobar gur báidheadh é. Thug an tuille leis siar é agus cuireadh isteach ar dhroichead maide é.
    Chruinnigh cuid de na daoinibh agus tugadh amach é ach báitheadh an beitheadhach. Lá thar na mhárach tháinig sé aniar arais agus fhad leis an ghasúr. D'fhiafruigh sé de'n ghasúr caidé'n fáth a bhí aige eisean a chur ar an abhainn in áit ar fhobar dó bheith báidhte. Dubhairt an gasúr gur sin an áit a dtéidheadh bunadh an chomharsanacht anonn i gcomhnuidhe. D'fhiafruigh sé de'n ghasúr ca shloinneadh
    Cill Riáin, Co. Dhún na nGall
    Peadar Mac Diarmuid