Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí an bhean sa bhaile agus a dhá mhac eile aici ar fad. Oidhche amháin dubhairt an mac a ba shinne aca go rabh seisean ag dul ar shiubhal ag cuartughadh fastughadh. D'iarr sé ar an mháthair toirtín mór agus toirtín beag a dhéanamh dó.
    Nuair a bhí siad déanta aici d'iarr sí air an bhfearr leis an toirtín mór agus a mallacht nó an toirtín beag agus a beannacht. Dubhairt seisean go mbfeárr leis an toirtín mór agus a mallacht. D'imthigh an fear leis agus chas an rí céadna air.
    D'iarrr an rí air cá h-áit a rabh sé ag dul." Tá mé ag cuartughadh fastughadh ", arsa an fear. Rinne sé fastughadh leis an rí agus indiaidh trí lá baineadh an ceann do fosta.
    Bhí an gasúr óg agus a mháthair sa bhaile ar fad. Oidhche amháin dubhairt seisean go rabh sé ag dul ag cuartughadh fastughadh. D'iarr se ar an mháthair toirtín mór
    Cill Riáin, Co. Dhún na nGall