Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    comhairle í. Dubhairt an fear gur bhfearr leis na trí chomhairle agus fuair sé iad. Dubhairt an fear leis " Cam díreach an ród, sé an bealach mór an aithghiorra" agus dubhairt sé leis " Ná codlaidh i dteach ar bith ina mbeidh seanduine pósta ar chailín óg"
    Dubhairt sé leis nuair a thiocfadh fearg air trí thoit a bhaint amach as a phíopa. Thug an bhean toirtín dó agus d'imthigh sé leis. Nuair a bhí sé ag teacht isteach go Srath an Urláir bhuail sé suas le bacach. Tháinig siad fhad le coill agus bhí an bacach ag gabhail fríd an choill, ach smaoitigh an fear ar an chéad chomhairle a fuair sé agus chuaidh sé thart an bealach mór.
    Nuair a tháinig sé fhad leis an bhacach ar ais chonnaic se go rabh sé uilig stróctha agus a chuid airgead bainte de agus d'innis an bacach dó go dtáinig gaduidhthe air sa choill.
    Bhog sé leis giota eile go dtáinig an oidhche, dubhairt sé leis an bhacach go rabh sé chomh maith dóbhtha lóistín a dhéanamh áit eighinteacht.
    Chuaidh siad isteach i dteach ina rabh
    AT0910B: The Servant's Good Counsels