Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

Na Cruacha | Bailiúchán na Scol

(ar lean ón leathanach roimhe)

Nuair a d'fhosgail siad an cómhnair bhí fear marbh istoigh ann. Thoisigh an fear mór dubh dá gcur amach agus d'iarr sé ar Sheán cuidiú leis. Dubhairt Seán nach gcuideochadh nó nach dtiocfadh le beirt dhá chloigeann déag a chur amach. Chuir an fear mór dubh é féin amach iad.Thoisigh se annsin ar Sheán agus bhris sé agus bhrúigh se uilig é. La thar na bharach bhí an-iongantas ar an fhear a rabh sé ag obair aige cionnus nach rabh sé ag teacht. Chuaidh sé fa na choinne agus nuair a chonnaic sé caidé mar bhí Seán bhí sé an-bhuadhartha go deo agus thug sé oiread airgid dó is bhearfadh na bhaile é. Tháinig Seán agus Seón na bhaile annsin agus fuair Seán bás agus tá Seón na chomhnuidhe go maith o'n lá sin

Cill Riáin, Co. Dhún na nGall
Padraig Mac Giobúin