Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

Ar an leathanach seo

1. Sé aonach na Brocaighe-cúíg mhile ó seo an t-aonach is comhgaraighe do'n áit seo. Ni rabh aonach ariamh ins an áit seo. Ba ghnathach leis na daoine o seo a gcuid caoraigh a bailliughadh an oidhche roimh ré agus a bheith ar an bhealach go luath ar maidín. Go minic tig ceannuightheóirí ó thig go tig ag ceannacht stuic, caora agus olna.
    Is ar an t-sraid a coinnightear an t-aonach i gcomhnuidhe. Ní dhíoltar paidhe ar gach beithidheach a dhíoltar ach caithfear airgead chun ratha a dhíol. Gheobhfaidh an té a cheannuigheas an beithidheach an