Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

1. Boithre an Cheanntair
    Casan no bealach na gCruach nGorm
    Amuigh ag Loch Creabhtha tá bealach ag toiseacht agus cuireadh tús leis in am an Ghorta . Bhí fir agus mná ag obair air ar thistiún sa lá.Bhi sé socruighthe é a dheánamh amach go Dún- na- nGall, ach níor críochnuigheadh ariamh é. Ba ghnáthach le daoine o'n áit seo agus ó thaobh Dún -na -nGall úsaid a dheánamh as an bhealach seo gidh nar críochnuigheadh fhéin é. Go minic anois tig luct siubhal isteach frid na cnocaibh as Dún-na-nGall. Tá an-aithghiorra ann, no níl sé ach naoi míle, agus le dul thart an bhealaigh mór tá sé deich is fichead de mhiltibh.
    Casann na mbrathar
    Tá an casann seo amuigh ar mhullach na gCruach Gorm. Ba ghnáthach le sagairt agus bráthair teacht an bealach sin san t-sean-am nuair a bhéad siad ag teicheadh roimh an namhaid
    Cill Riáin, Co. Dhún na nGall