Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhí sé ag dul cómhgarach ag an ghleann chonnaic sé an gal saluis ag dul suas san spear. Síos leis giota eile agus tcí sé an caislean ba fhíor bhréaghta da’r leag sé súil ariamh air. Bhí sé uilig na fhuinneógai agus é lasta ó thalamh go dian.
    Ceann sé cómhgarach chuig an doras agus d’amharc isteach. Caidé tcí sé istigh ach sgaifte de fheara beaga tárnocta, an sgian aca, iad d’á síneadh ó dhuine go duine, gach fear ag amharc go gear uirthi agus an ‘iontas ortha de réir a gcuma. Chaith Conán de a chuid éadaigh féin, isteach leis agus sheasuigh ina measg. Thainic an sgian fhad leis, agus choinnigh Conán í.
    “Leig uaid an sgian”, ars an fear ba deise dó.
    “Is leór duit a luathas a bhfuigh tú í”, ars Conán, agus sháith sé an sgian ann. Leag sé ortha agus char stad sé go rabh an t-iomlán aca marbh aige ach fear amháin a d’imthigh air.
    Cuartaigh sé thart agus thuas san tseomra fuair sé moll mór óir i gcroidhe braith line a bhí spréidhte ar
    AT1536A: The Woman in the Chest
    Cill Riáin, Co. Dhún na nGall