Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt an madadh ruadh go rachfadh siad isteach fhad leis an teinidh, agus cerbhé an duine a léaghfadh an t-im fríd a chosa gur bé sin an duine a d'ith an t-im. Chuaidh siad isteach agus sheasuigh an madadh ruadh ag an teinidh agus shuidh Móirí . Bhí cosa an mhadaidh ruadh fliuch indiaidh bheith ag siubhal an chnuic agus chimil sé a chos ar chois Mhóirí agus dubhairt le Móirí " Tusa a d'ith an t-im, tá sé ag léaghadh fríd do chos. D'amharc Moirí ar chosaibh an mhadaigh ruadh agus dubhairt sí " Tá do ghiosáin ag eirighe stróctha, is feárr duit dul soir go cionn an bhaile agus péire cardaí a fhßghail agus dheanfaidh mise giosain duit. Dubhairt an madadh ruadh go n-ithfeadh madaidh an bhaile é, ach dubhairt Móirí nach n-ithfeadh go rabh orchar annseo aici-se agus nach leigfeadh sí do mhadaidh an bhaile é a ithe. D'imthigh an madadh ruadh leis agus ní raibh sé i bhfad ar shiubhal o'n bhaile gur chruinnigh madaidh an bhaile agus thoisigh siad da strogfhadh. " A Mhoirí, cuir chugam an t-orchar" . Ach ní chuirfeadh agus d'ith na madaidh é.
    Cill Riáin, Co. Dhún na nGall
    Pádraig Mac Giobúin