Scoil: Na Cruacha (uimhir rolla 14879)

Na Cruacha, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Chinnéide

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    domhain. Am amháin chaith cuid dá chuid lámh amach san fhairrge é.Dubhairt sé gur shnámh sé fhad le carraig . D'fhiafraigh an tighearna talaimh de chaftaoin an tSasanaigh annsin goidé'n pionnus a chóir a thabhairt don té a dheánfadh a leithéid sin. " Tá maise", arsa caftaoin an tSasanaigh" ba chóir é a mharbhadh agus ceithre ceathrannaí a dheánamh agus ceathramhadh a chur suas ar achan choirneál de'n domhan." Maise, más mar sin átá ", arsa Caftaoin Ó Dochartaigh " tusa an fear a rinne é" Scannruigh Caftaoin an tSasanaigh annsin agus d'imthigh sé leis.Dubhairt Caftaoin Ó Dochartaigh annsin gur chóir go bhfuigheadh seisean an saidhbhreas nó gurbh eisean a thug a inghean abhaile. Thug an tighearna talaimh a chuid saibhreas do agus pósadh é féin agus inghean an tighearna talaimh. Bhí dóigh mhaith ortha ó sin amach.
    Cill Riáin, Co. Dhún na nGall