Scoil: Mín an Bhealaigh (uimhir rolla 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Niallghuis

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear i Mhín na Coilleadh fad ó shoin darbh ainm Searlas Ua Gallchobhair. Lá amháin i ndeireadh an Fhógmhair bhí sé amuigh ag bainc féir agus bhí a bhean istigh san tigh ag sníomh. Bhí an tráthnóna ann, agus bhí sí na suidhe ag an fhuinneoig agus í ag abair ar a dícheall nuair bhuail duine éigin ar an doras. Tar isteach; arsa sise. Fos gladh an dorus agus cé tháinig isteach ach bean bheag aorta. Chuir bean a’ tighe fáilte roimpi, agus diarr uirre suidhe tamall.
    Dubhairt an bhean bheag nach raibh faill aici suidhe. Go raibh deifre uirre. An féidir leim rud ar bith a deánamh duit arsa bean a toighe. Tá mearcan ime de dúghbhail orm ars an bhean bheag ina tú a leithead le spárail agat. Tá cuideachta le bheith agam anocht agus níl mo shaích ime agam. Níl airgead ar bith agam le tabhairt duith fa – na – coinne, ach ní bhéidh tú dadadh níor meara da dtabairfeidh tú damh í.
    Ní raibh ag an bhean ach giota amháin ime, acht glac sí truagh do’n mnaoi bhoithe, agus thug sí díthe an t-im.
    Thug an bhean bheag buaidheachas díthe, agus
    Éamonn Ua Gallchobhair