Scoil: Mín an Bhealaigh (uimhir rolla 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Niallghuis

1. Scéal fa na Sidheóga
    Anns an paróiste seo fa thuairim leach-bhealaigh idir árd a'rátha agus na Cealla Beaga tá baile beag iargcualta darbh ainm Mín na bPeácoighe. Bhí caol ag na sean daoine san baile seo eolas a fhagháil ón abhainn atá annsin, fan bliadhain a bhí ag teacht. Da mbeadh an abha seo árd ar an lá deireannach de'n Nullaig bheadh luach árd ar na ba agus ar na caoirigh ar im agus uibheacha agus achan rud a bheadh le dul acha ar fud na bliadna a bhí ag teacht-
    Dá mbéadh an abha iseal bheadh an scéal ar an dtig eile.
    De thairbhe sin ba ghnáthach leo a dul amach ag tuitim na h-oidhche ar an lá sin le amharc ar an abhainn.
    "Rochaimid amach go bhficimid an peacach" Sin na focla a raibh
    Pádraig Ó Baoighill