Scoil: Mín an Bhealaigh (uimhir rolla 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Niallghuis

Ar an leathanach seo

1. Fa thuairim 55 bl.ó shoin, bhí beirt fhear ag imirt cárdaí i gCarcor neas dom áit seo - Énrí Ua Conon as Árd a' Rátha, agus Séamus Ua Bhreislin as Mín Geal an Ghiorraidhe. Tá áit ar an ród idir an dá bhaile seo, agus bhí ainm uaigneach ar an áit seo i gcomhnuidhe.
    Bhí siad ag cainnt fan áit seo agus an bheirt aca ag teacht abhaile. Dubhairt Énrí Ua Cononn nach raibh eagla ar bith air féin roimh a leithéid agus nach raibh a leithéid ann ar chor ar bith. Chuala siad annsin fuaim ar thaobh an róid agus nuair a d'amharc siad thart chonnaic siad madadh mór dubh ina sheasamh annsin. Bhí bata mór trom ag Énrí, thóg sé an é agus thug sé buille maith don mhadadh. Níor bhog an madadh, no níor leig sé a dhath air bhuail sé arais é, ach níór bhog sé. Tháinig eagla air annsin agus d'imthigh an bheirt aca ag reathaigh. Do lean an madadh iad ach níor bhain sé leo. Bhí siadsan ag rith agus an madadh ina ndiaidh.
    Dómhnaill Ua Breislin
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)