Scoil: Mín an Bhealaigh (uimhir rolla 15229)

Mín an Bhealaigh, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Niallghuis

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ina chomhnuidhe i gCaiseal tamall ó shoin darb ainm Donnchadh Ua Luig. Bhí mórán talaimh aige agus talamh bréagh fosta. Bhí morán bá aige acht i ndaiidh sin ní rabh a bhean abalta aon greim ime a dhéanamh. Bhí an scéal fada go leor mar sin ach san deireadh d'innis duine éigin leis go rabh duine éigin eile ag goid a chuid ime. Deirtear go raibh an nos sin ag cuid de na daoine san t-sean am. Chualaidh sé go raibh beandraoi san áit agus go raibh sí abalta geirrfiahd a dhéanamh di féin agus faoin chuma sin diult sí na ba an oidhche sin. Annsin go cionn bliadhna ní bheidh im ar bith san teach sin agus bheadh sí uilig aici féin. Deirtear fosta nach féidir geirrfiadh acu sin acht le pilear airgid. D'fhan sé ag coimead an oidhche sin agus a ghunna leis ag bracadh an lae, chonnaic sé geirrfiadh ag
    Donnachadh Ua Luig
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)