Scoil: Cronaghbois (uimhir rolla 2658)

Suíomh:
An Chrannóg Bhuí, Co. Dhún na nGall
Múinteoir:
Criostóir Ó Beirn
Brabhsáil
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1048, Leathanach 381

Tagairt chartlainne

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1048, Leathanach 381

Íomhá agus sonraí © Cnuasach Bhéaloideas Éireann, UCD.

Féach sonraí cóipchirt.

Íoslódáil

Sonraí oscailte

Ar fáil faoin gceadúnas Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)

  1. XML Scoil: Cronaghbois
  2. XML Leathanach 381
  3. XML “How Animals are Called”
  4. XML “Churning”

Nóta: Ní fada go mbeidh Comhéadan Feidhmchláir XML dúchas.ie dímholta agus API úrnua cuimsitheach JSON ar fáil. Coimeád súil ar an suíomh seo le haghaidh breis eolais.

Ar an leathanach seo

  1. Geese :- Leg a leg a leg a leg. (chasing them) goose, goose, goose, (when calling them).
    Turkeys :- Peep, peep, peep, peep.
    Duck :- Wheet, wheet, wheet, wheet.
    Hens :- tioc, tioc, tioc, tioc.
    Cows :- Té, té, té, té.
    It is a common custom for neighbours to swop "setting of eggs" to keep fowl virile & strong. The number of eggs "set" under animal depends on number the animal can conveniently cover. Duck eggs are often put under hens because they are better sitters and can cover more eggs.
    Unwanted "clocking" is cured by putting the affected animal under a creel and spilling water on it.
    Tras-scríofa ag duine dár meitheal tras-scríbhneoirí deonacha.
    Topaicí
    1. gníomhaíochtaí
      1. gníomhaíochtaí eacnamaíocha
        1. talmhaíocht (~2,659)
          1. riar ainmhithe (~2,587)
            1. ag glao ar ainmhithe (~71)
    Teanga
    Béarla
  2. Usual type of churn is sketched opposite. [sketch of churn with measurements] Milk is kept in warm place until it thickens. When enough thick milk is gathered in large crockery basin it is put into churn. A lid with
    (leanann ar an chéad leathanach eile)
    Tras-scríofa ag duine dár meitheal tras-scríbhneoirí deonacha.