Scoil: An Tulach Mór (uimhir rolla 6293)

Tully More, Co. Dhún na nGall
Máire, Bean Uí Bhrisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    amach “leig tusa amach bean mhic an Righ thoir cum no [clia]? cha dearn sí. Dubhairt sé go leigeadh sé amach í. Acht d’iarr sise lan mo dhuirn a leigint liom gan cuireamh. Thug sé ribe as teann gach mna go dtí go rabh lan a dhuirn de ribeacha aicí. Annsin lean na mna eile í. Núair a connaic Garraid seó chonghbaigh sé istigh an t-iomlan acha Connaic na Fiannaibh an toit agus dubhairt siad “nach mór an ce cughainn aniar”. Ag radh Fionn Rígh na Féinne deo-gaoth casgairt cuir na dtoighthe da laradh ar daoinibh. Cuir Fíonn a órdóg faoí fiachail. Fúair sé fios go rabh a teach agus na mna doighthe.
    Chuaidh Garraid í bhfolach águs chodladh sé an chead oidhche i n-uaigh sa gleann Chuaiche. Nuair a thainig na fír abhaile fuair siad na (fir) mna na n-grabhár dubha doighthe. Annsin thoisigh síad ag cuartúgadh Garraidh acht ní thiocfadh leo é a fhághail. Annsin chuaidh Garraidh go Connacht agus chuaidh sé isteach i n-uaigh agus d’fan se annsín naoí lá agus naoí n-oidhche gán aón gréim bith a fhaghail, hinnseadh dó mach Garraidh gúr beathadhach Fíadhain a bhí ann, agus chuaidh se isteach agus mharbhuigh sé a athair. Annsin d’ath se a lámh comh mór go bhfúair sé bás.
    Máire Nic Niallghúis
    Ard an Rátha, Co. Dhún na nGall