Scoil: An Tulach Mór (uimhir rolla 6293)

Tully More, Co. Dhún na nGall
Máire, Bean Uí Bhrisleáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    domhain air nuair a chonnaich sé Murachadha Beag. Dubhairt Murachadha Mór “Síl mé go rabh tusa marbh fad ó shoin”. Dubhairt Murachadha Beag an sgéal uilig do Murachada Mór agsu dubhairt seisean leis-féin go racadh sé amach an oidhche sin go dtí an t-sean bhallóg agus b’feidir go mbheadh adh air fosta.
    Chuaidh sé amach agus luigh sé ins na coirneal san sean-bállogh. Bhí feasta ag na cait an oidhche sin fosta agus bhí siad uilig cruinnuighthe agus d’iarr na cait ar Ríg na gcat sgeal a innse doibh.
    Diarr sé ortha dul amach go bhfeicfeadh siad rabh duine ar bith ag eisteach. Chuaidh siad amach agus chonnaic siad Murachada Mór san coirneal agus chruinnigh siad air agus sgriobh siad é agus scroch siad é gur mharbh siad é.
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Anna Ní Mheallaigh