Scoil: An Tulach Mór (uimhir rolla 6293)

Tully More, Co. Dhún na nGall
Máire, Bean Uí Bhrisleáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear ann uair amháin agus siad an t-ainmneacha a bhí ortha Murachadha Beag agus Murachadha Mór. Bhí sugha craoibh curtha ag Murachadha Mór agus ní rabh sugha craoibh ar bith curtha ag Murachadha Beag.
    Oidhche amháin dubhairt Musachadha Beag leis féin go rachadh sé amach agus go n-íosadh sé sugha chraoibh Mhurachadha Mhóir. An oidhche sin chuaidh sé amach go dtí an gardín agus thug sé mala leis agus dith sé cuid dén sugha craoibh agus an méid nach rabh sé abhalta ithe chuir sé isteach sa mhala é.
    Nuair a d’éirigh Murachadha Mór ins an mhaidín chuaidh sé amach go dtí an gairdín agus ní bhfacha sé sugha craoibh ar bith, agus dubhairt sé “Fan go bhfuigidh mise greim ar Mhurachada Bheag.
    Chuaidh sé amach agus fuair sé ropaí agus cheangail sé dhá láimh Mhurachadha Bheag ar gcúl a chinn agus cheangail sé a dhá chois agus chuir sé isteach
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Anna Ní Mheallaigh