School: An Tulach Mór (roll number 6293)

Tully More, Co. Dhún na nGall
Máire, Bean Uí Bhrisleáin

1. I. Murray, Kilcar Co. Donegal, who told this story to me. He is a native Irish speaker and lives in Kilcar. He heard the story when he was a boy about forty years ago or more.
    Bhí Rí ann fad o shoin agus is fada ó bhí, agus ‘se an t-ainm a bhí air Labhraidh Luirc. Cibe air bith cearr a bhí aige níor mhaith leis an fhios a bheith ag aoinne fa dtaoibh de. Duine air bith a bearfadh an fheasóg dé chaillfeadh sé a cheann. Bhí beantreabhach ann agus gan aici acht aon mhac amháin. Cuireadh sgeal fhad leis an fhear óg a dhul agus an Rí a bhearradh.
    Chuala an mhathair an sgeal agus chuaidh sí fhad leis an Righ agus dinnis sí sgeal truachanta. Ghlac seisean truaighthe dí agus dubhairt sé nach mbainfeadh sé an ceann dé. Chuaidh an buachaill ionnas’ an Rígh agus do ghearr sé an gruag dé agus annsin chonnaic sé rud iongantach a bhí ar an Righ - in áit a rabh cluasa fir bhí dhá cluais capall air agus ruball fada ag crochadh síos go dtí an talamh. Cuireadh an buacaill faoi mionna gan an sgeal a innsint do duine air bith ins an domhain. Bhí sin go maith as ní rabh go h-olc bhí fhios ag an bhuacaill rún an riogh. Nuair a bhí sé críocnuighthe chuaidh sé na bhaile ach rith an lae ní thiocfadh leis dadaidh a dheanamh luigh Rún Riogh comh trom air go rabh sé i gcomhnuidhe ag smaotúghadh ar
    AT0782: Midas and the Ass's Ears
    Máire Bean Uí Bhresleáin