Scoil: Leac Chonaill (uimhir rolla 14890)

Leac Chonaill, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Grianna

Ar an leathanach seo

1. Ins an tsean am ba iad Baoigheallaí an Mhachaire an dream daoine a ba saidhbhire ages a ba tréamanta da rash ins an chomhursanacht seo. Bhí sean focal i measg na ndaoine nuair a bhíodh siad ag tracht ar chruinniú mór daoine a bhíodh in áit ar bith. Deireadh siad go rabh "Mór uaisle na tíre agus Baoigheallaí an machaire ann."
    San am a bhfuil an sgéal seo ag tracht air, bhí mac ag an Bhaoigheallach, agus bhí sé na bhuachaill bhréagh fheiceallach. Bhí gearran rása aige fosta nach bhfeicfhea a leitheid ar aonach. Thainic lá aonaigh na Machaire Móire, agus chuaidh mac an Bhaoigheallaí un aonaigh leis an ghearran rása. Diarr an tathair air an gearran a dhíol, ach ní rabh an fear óg toilteanach seo a dheánadh.
    Bhí ministeir i nDún na ngall a rabbi nighean aige, agus ba doigheamhail gnaoidheamhail an cailín í. Chonnaic sí an Baoigheallach óg ar aonach na Machaire Móire. Chuir sí spéis ins an ghearran a bhí leis, agus chuir sí cheist air an ndíolfadh sé an gearran. Dubhairt sé go ndíolfadh da bhfuigheadh sé a sháith luach air.
    "Caidé an lunch atá tú iarraidh?" ar sise.
    Diarr an Baoigheallach fa thuairim a dhá oiread agus a b'fhiú an gearran, ach goide an t-íontas a bhí air nuair a dubhairt sí go dtabhairfeadh sí sin dó.
    Annsin dubhairt an Baoigheallach leithe nar mhaith leis an gearran a dhíol ar luach ar bith, agus ar an
    Séamus Mac Grianna
    Eibhlín Bean Uí Chonaill