Scoil: Lougheraherk (uimhir rolla 12118)

Loch Dhoire Thoirc, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Ceannfhaola

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí fear ann fad ó shoin agus phós sé bean. Ní rabh an bhean seo aige ach bliadhain go bhfuair sí bás agus d'fhág sí páiste giorrsaighe in a diaidh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Ó arsa’n girrseach, “níl mé i n-innibh a’n dath a ithe indiu le buaidhreadh agus le cumhaidh go bhfuil tú ag dul m’fhágail”. Ó, ith do sháith, arsa’n chaora, b’féidir go mbéadh aríst ann”.
    D’ith sí beagán beag de’n bhiadh ach ní thiocfadh léithe morán a ithe, ach í ag caoineadh go cráidhte.
    “Bhal, anois”, arsa’n chaora, tá mé ag imtheacht uait. Ach an bhfuil fhios agat caidé a dheánfas tú, “Nuair a bhéas mé marbh ag d’athair ar an tráthnóna seo agus nuair a bhéas sé ag feannadh an croicinn díom, bhí thusa cinnte a bheith do shuidhe ag na thaoibh agus cuir na ceithre cosa isteach ins an croiceann, cas é agus fág ‘na luighe é ag taoibh na cloiche móire atá taobh thíos thiar dein teach”.
    Rinne sí seo ach dá bhárr ar an mhio-fhortún, tháinig madadh thart agus sgiob sé ceann de na cosa a bhí ins an chroiceann sul ar mhothuigh sí. Ar maidin láthair na - bhárach d’imthigh an dílleachta ‘na chnuic mar ba
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Pádraig Mac Giolla Easbuig