Scoil: An Charraig (uimhir rolla 13946)

An Charraig, Co. Dhún na nGall
S. Ó Beirn

1. Scéal

Ar son a Mháthair: Ceall an Spáinighe

Chan fhuil ann acht na sean-bhállaí anois faraor! na seasamh go huaighneach i ndeas do'n bhealach mór nuaidh atá eadar Cill Cárthaigh agus an Charraig aim larthar Thír Chonaill. Tá sruthán beag ó na sléibhtibh ag gabhail thar go díreach ag bun na mballaí. Tá an caonach agus na raithnighe ag gobadh amach eadar na clochaibh uir na sean-bállaibh ; agus annseo agus ann súid 'tchifeá tor de'n lus mór ag fas i measg na gcloch sgaoilte. Shaoilfeá ar dtús gur sean-bhallaí tighe comhnaidhe atá ann, acht ar na sgrúdughadh mór géire is soiléir gur féidhm eile bhí leis an teach seo. Ba teach-phobal e agus áit go leor ann fá choinne an phobal
    S. Ó Beirn
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)