Scoil: Teileann

Teileann, Co. Dhún na nGall
Léon Ó Baoighill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí Ridire agus a bhean ina gcomhnuidhe uair amháin sa Fhrainnc is ní rabh fios a saidhbhris aca. Ní rabh aon duine de chloinn aca is ní rabh siad sásta a gcuid saidhbhris a fhágailt ag na coimhthigh go dtí aon lá amháin a tig bean na comharsan isteach chiucí agus d’innis sí bhean a’n Ridire go rabh crann ag fás i leithéid seo d’ áit agus a thcuinge d’iarrfa ar an chrann go bhfuighthe é. Ní luaithechualaidh bean a’ Ridire an sceal rá d’imthigh sí léithe go dtí’n áit a rabh an crann ag fás. Chaith sí í fhéin fan’n chrann agus d’iarr si a h-athcuinge – mac d’ chuid fhéin bheith aca a bheirfeadh aire daobhtha in deireadh a saoghail. Bliadhain ón lá sin rugadh mac. Tógadh suas an gasúr go cúramach ná go rabh sé ag tarraingt ar bhliadhain is fiche nuair a tig bean phisreógach isteach ‘un toighe chacú is d’iarr ortha an mac a chur ar siubhail go rabh sé thaire bliadhain is fiche ná da mbéadh sé ins a’ rioghacht bomaite a bhéadh sé bliadhain is fiche go gcuirfidhe ‘un báis é, agus dá bhfaghad sé an an uair thairis go bhfuighead sé saoghal fada.
    Níos luaithe ná chuirfidhe (siad) ‘un báis é d’iarr stad air imtheacht leis beal a chinn amach as a’ Rióghacht. Ghleás sé air is d’imthigh sé leis, gan a thabhairt leis acht beagán airgid.
    Shiubhail sé leis an chead lá gur casadh asteach inna
    AT0505: Dead Man as Helper
    Conall Mhac Cuinneagáin
    80
    Seaghan Mhac m Briartaigh
    39
    Gairmeacha beatha
    Feirmeoir
    Saor adhmaid. (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Iomaire Mhuireanáin, Co. Dhún na nGall